Mára minden ingatlanpiaci szereplő számára egyértelművé vált, hogy milyen súlyos károkat okoznak az iparágnak a szakképesítés és hozzáértés nélkül dolgozó kóklerek, akiknek tevékenysége negatívan befolyásolja a teljes szakma megítélését.

Az ingatlanosok egységesen vallják: szükség van Magyarországon egy olyan közös szabályrendszerre, mely kereteket tud szabni a szakmának.

kódex

A BKIK és a Magyar ingatlanközvetítők Országos Szövetségének (MIOSZ) koordinálásával és jelentős szervezetek (IME), továbbá hálózatok támogatásával a napokban elkészült az Ingatlanszakma Etikai Normagyűjteménye, amely hatalmas lépés a szakma megújulásának és a kibicektől való megtisztításának irányába.

Az Etikai Kódex érvénybe léptetésével várhatóan elindul az a folyamat, amely során az etikusan működő szakemberek közösen vissza tudják majd helyezni a szakma méltóságát az azt megillető helyre, és amelynek következtében az iparágban hosszabb távon olyan emberek fognak dolgozni, akik ténylegesen kiszolgálják az ügyfelek igényeit.

A hétvégi Lakásbörzén aláíró szervezetek összes képviselője egyetértett abban, hogy a szakma életében történelmi nap az Etikai Normagyűjtemény aláírása, mely után a szakmai szereplők mellett az ingatlaneladók-, és vásárlók is joggal bizakodhatnak egy tisztább,átláthatóbb és kiszámíthatóbb üzleti környezet kialakulásában.

A teljes konszenzus érdekében, több ízben gyűltek össze a neves ingatlanközvetítői hálózatok képviselői, akik megvitatták a BKIK és a MIOSZ által előkészített Ingatlanközvetítői Etikai Normagyűjtemény kérdéses pontjait, amely által elhárult minden akadálya annak, hogy a piac jelentős szereplői által ellenjegyezve legyen ez a mérföldkőnek számító dokumentum. Erre került pénteken sor a Lakásbörze szakmai napján.

Ingatlanközvetítői Etikai Normagyűjtemény -  aláírólap

Ingatlanközvetítői Etikai Normagyűjtemény – Aláírólap

 

Az aláíró szervezetek kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy az Etikai Normagyűjtemény bevezetésével új élet kezdődik az ingatlanközvetítői piacon. Kitértek arra, hogy a kódex nem csak az ingatlanközvetítői irodák között teremt tiszta viszonyokat, de fogyasztóvédelmi szempontból is kiemelt jelentőséggel bír.

A kódex kidolgozóinak és az aláíró szervezeteknek elsődleges célja volt, hogy a Normagyűjtemény adta eszközökkel kiszorítsák a piacról a szakma hírnevét nap mint nap rontó kóklereket, akik az ingatlanközvetítői szakmát járatják le folyamatosan azzal, hogy az ügyfeleket  megtévesztik.

Fogyasztóvédelmi szempontból különösen fontos következménye lehet az Etikai Normagyűjtemény létrejöttének, hogy az emberek ezután nagyobb bizalommal fordulhatnakazokhoz az irodákhoz, akik magukra nézve kötelezőnek tekintik az etikai normák betartását, mert ennek köszönhetően magasabb minőségű szolgáltatásban lehet része az ügyfeleknek.

 

Az Etikai Normagyűjtemény létrejötte előtt szintén jelentős mérföldkőnek számított az a momentum, amikor a piac befolyásos szereplői felismerték a szakmát szétfeszítő ellentétek romboló hatását, majd hiúságukat félretéve készek voltak közös asztal mellé ülve konstruktív megoldást találni. Itt indult útjára az Etikai Normagyűjtemény, amely tiszta kereteket kíván szabni a teljes szakmának és remélhetőleg gátat szab majd az érdekellentétekből fakadó etikátlan piaci cselekedeteknek.

A szektor képviselői abban bíznak, hogy a szankciók veszélye tisztességes működésre kényszeríti a piaci szereplőket, illetve a kóklerek kiszorítása mellett sikerül a hálózatokon belül dolgozó, azonban zavarosban halászó ingatlanosokat is messze űzni ettől a szakmától. Mindezek megvalósulása után pedig elérhető lesz a célok origójának számító közös vágy, hogy nőjön a fogyasztók részéről a bizalom, és pozitív legyen az ingatlanközvetítői szakma megítélése.

 

aláírók - csoportkép

 

Ezen cégek és szervezetek vezetői tartották fontosnak létrehozni és írták alá az Ingatlanközvetítők Etikai Normagyűjteményét:(Balról)

Balla Ingatlanirodák , Avatar Ingatlan hálózat, Belvárosi Ingatlanok, IME,

City Cartel, Duna House, GDN Ingatlanhálózat, BKIK, Lakáscentrum, MIOSZ, MIÉSZ, KIVOSZ.

 

 

Szerző: Máté Péter


Elnöki köszöntö
2021.08.06.

Az IME új elnökének köszöntöje itt olvasható.
Felelősség biztosítás!
2021.01.05.

2021. évi felelősség biztosítások megkötésére továbbra is van lehetőség.
Akit érdekel keresse Rákné Farkas Sütő Ilona kolléganőnket!
Tel.: 0630-9226148
Felelősség biztosítás!
2020. évi felelősség biztosítások megkötésére továbbra is van lehetőség.
Akit érdekel keresse Rákné Farkas Sütő Ilona kolléganőnket!
Tel.: 0630-9226148